Αντιφάσεις στο κοινό ευρωπαϊκό σύστημα χορήγησης ασύλου

Αντιφάσεις στο κοινό ευρωπαϊκό σύστημα χορήγησης ασύλου

Αρ. Πρωτ. 12696/08.03.2011

Προς Υπουργό:

- Εσωτερικών, Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Αρκετές αντιφάσεις παρουσιάζει το ευρωπαϊκό σύστημα χορήγησης ασύλου. Πρόσφατα η Γερμανική Κυβέρνηση ανακοίνωσε την απόφασή της να παύσει των επαναπροώθηση προσφύγων στην Ελλάδα για διάστημα 12 μηνών. Παρόμοιες αποφάσεις έχουν λάβει η Σουηδία, η Νορβηγία, η Ισλανδία και η Μεγάλη Βρετανία. Μάλιστα, την ίδια στιγμή προχωρούμε στην παροχή δωρεάν νομικής υποστήριξης προς αυτούς που αιτούνται άσυλο, στον πρώτο βαθμό εξέτασης του αιτήματος, όταν μάλιστα είμαστε γνώστες της κατάχρησης που γίνεται συχνά, εξαιτίας της παράτασης της διαμονής των αιτούντων.

Παράλληλα, οφείλουμε να αξιολογήσουμε το οικονομικό κόστος εντός τέτοιου μέτρου και κατά πόσο δεν υπονομεύει την συνέχεια υλοποίησής του. Άμεση προτεραιότητα είναι να αντικρούσουμε τις όποιες αντιφατικές αποφάσεις και να αναμορφώσουμε το κοινό σύστημα χορήγησης ασύλου έτσι ώστε να καταστεί βιώσιμο και αλληλέγγυο. Η αλλαγή της Συμφωνίας Δουβλίνο ΙΙ, που υπέγραψαν Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ το 2003 και σήμερα εξακολουθεί να ισχύει, παγιδεύοντας στη χώρα μας όσους θέλουν να μετακινηθούν στην υπόλοιπη Ευρώπη, κρίνεται επιβεβλημένη. Οφείλει η ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου σε συνεννόηση και διαβούλευση με τους Ευρωπαίους εταίρους και τα εκεί συναρμόδια Υπουργεία, να λάβουν έγκαιρα αποφάσεις, έτσι ώστε να μην συνεχίζονται οι αντικρουόμενες αποφάσεις για το ευρωπαϊκό σύστημα χορήγησης ασύλου.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Προτίθεται η Ελληνική Κυβέρνηση να ζητήσει την αναθεώρηση της Συμφωνίας Δουβλίνο ΙΙ, που δημιουργεί πλήθος προβλημάτων στο εσωτερικό της χώρας μας;

Απάντηση Υπουργείου